Aktuelt

Bemærk de mange links, der dukker frem, når 'musen' passerer. Gå på opdagelse i 'universet'.


Medlemsbladet nr. 92, april 2017, er udkommet.

Bladet findes læsbart fra og med nr. 72 marts 2012: "Meddelelser fra Selskabet BELLMAN I DANMARK"
Selskabet vil stadig udsende bladet pr. post til medlemskredsen, som en vigtig del af formålet.


Datosatte begivenheder:

Onsdag 8. august kl. 19.30: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Halmtorvet 9 (tidligere PH-cafeen). Pris: 150 kroner, men medlemmer af SBID tilbydes billetter til 100,- Skriv til ah@optimis.dk

Fredag d. 10. august kl. 19.30: Sommerkoncert på Selsø Slot

Thord Lindé synger Bellman på Selsø slot fredag d. 10. august. Tidspunkt kl. 19.30. Billetpris: 150 kr

Søndag d. 12. august kl. 14-16: Bellmandagen i jubilæets tegn

Der er lagt op til et brag af en fejring, når SBiD søndag d. 12. august afholder årets Bellmandag på Sophienholm ved Kgs. Lyngby. SBiD bliver 25 år her i 2018, og det bliver markeret med besøg af to af vor tids fremmeste Bellman-fortolkere, nemlig svenskeren Thord Lindé, som man kan læse om andetsteds i dette blad – og så Nis Bank-Mikkelsen, som næppe behøver nogen introduktion. Sidstnævnte akkompagneres af guitaristen Jan Sommer. Der vil altså blive sunget Bellman på både svensk og dansk af de to troubadourer, og undervejs bydes der også på musikalske mellemspil og fællessange. Vi håber på ligeså godt vejr som sidste år, og vil gerne byde alle hjerteligt velkommen til årets Bellmandag på Sophienholm søndag d. 12. august kl. 14 – 16.

Søndag 12. august kl. 19.30: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Nyborg Slotskoncerter.

Onsdag 15. august kl. 19.30: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Halmtorvet 9 (tidligere PH-cafeen). Pris: 150 kroner, men medlemmer af SBID tilbydes billetter til 100,- Skriv til ah@optimis.dk

Søndag 19. august kl. 16: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Halmtorvet 9 (tidligere PH-cafeen). Pris: 150 kroner, men medlemmer af SBID tilbydes billetter til 100,- Skriv til ah@optimis.dk

Onsdag 22. august kl. 19.30: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Halmtorvet 9 (tidligere PH-cafeen). Pris: 150 kroner, men medlemmer af SBID tilbydes billetter til 100,- Skriv til ah@optimis.dk

Søndag 26. august kl. 16: Teatret Optimis: Elskov, vin & basfioler.

Anmelderrost Bellman-cabaret. Halmtorvet 9 (tidligere PH-cafeen). Pris: 150 kroner, men medlemmer af SBID tilbydes billetter til 100,- Skriv til ah@optimis.dk


Diverse 'Sidste nyt':

Nordisk tidsskrift 'Viser' udkommet med nr. 8Teater OPTIMIS

CD indhold.jpg CD indhold.jpg
I forbindelse med forestillingen 'Bellman sunget på dansk', har OPTIMIS udgivet CD'en 'elskov vin & basfiol', se nedenfor:

Selskabet har den i kommission og den sælges for 100 kr. pr. stk. Se herom: Udgivelser

(Teater OPTIMIS fik for øvrigt opfyldt sit mål for crowdfunding og takker for økonomisk støtte til udgivelse af Bellman-cd.)
Ny Bellmanambassadør: Dorte J. Thorsen: Fagredaktør religion.dk og kristendom.dk

Dorte
Dorte J. Thorsen meldte sig i sidste måned gennem Facebooksiden 'Bellman-Selskabet i Danmark' med sin artikel
'Visedigteren Bellmans epistler var brændevinsdryppende samfundssatire'
Der kom flere artikler fra Dortes hånd efterfølgende.

Vi sender en varm tak til Dorte J. Thorsen.

Dorte J. Thorsen præsenteres herefter nedenfor under 'Bellmanske ambassadører'.
Artikelhenvisningerne for Bellmandagen flyttes til temasiden bellmandageNYE TEMASIDER:

"Hvordan levede man på Bellmans tid i 1700-tallet ?"

"Sygdomme på Bellmans tid"

Det er med glæde, at vi har fået accept fra afdøde Leif Bohns familie til at bringe et af hans mange Bellmanske værker. Tak til Leif's enke, Eva, til hvem han tilegnede sit store værk "Carl Michael Bellman, Fredmans Epistler og sange", med ordene: "Til Eva, sine qua non"

Og tak til vor tidligere formand, Søren Sørensen, for vurdering af siden. Leif Bohn og Søren Sørensen var begge i styrelsen fra starten.Øvrige begivenheder

Teatret Optimis: Datoer for forestillinger Bellman, Elskov, Vin og Basfiol

optimis_med_ulla
Teater OPTIMIS har nu afviklet en række succesfyldte forestillinger på PH-Cafeen, Halmtorvet i København, os bekendt med 'røde lygter'. Nu gælder det turne landet rundt. Følg med på Optimis: Bellmanblog


Teatret Optimis kan i 2016 fejre sit 25-års jubilæum. Vi ønsker til lykke.

Bellman_plakatoptimis2.jpg

optimis.jpg
Optimis i Nyhavn

Optimis.jpg

CD'en 'elskov vin & basfiol' er nu udgivet:

CD indhold.jpg CD indhold.jpg
(Teater OPTIMIS fik for øvrigt opfyldt sit mål for crowdfunding og takker for økonomisk støtte til udgivelse af Bellman-cd'en.)

CDen vil kunne købes ved selskabets arrangementer, eller via Udgivelser

Anmeldelser

En begejstret formand skriver den 16: januar 2016:

"Kære venner!
Jeg var lige ved at maile rundt i aftes da vi kom hjem fra Farum:
 • Optimis’ forestilling ”Bellman, elskov, vin og basfioler” er tæt på mesterklasse.
 • Skynd jer at opleve hvordan Bellmans historie også kan fortælles gennem Fredmans Epistler og Sange.
At det med Allan Thorsgaard på guitar og Kjeld Steffensen på cello musikalsk er i top, kom ikke som nogen overraskelse.
Begejstrende. Venlige morgenhilsner, Søren."
(Søren Schønberg Sørensen, formand for Selskabet Bellman i Danmark, formand i Samrådet for de Litterære Selskaber i Danmark. ordret.dk)

Georg T. Amsinck anmelder i MfSBiD nr. 88:

Amsinck
I 2015 har teatret Optimis' turneret med flere af deres mange forestillinger, eksempelvis:
 • "HALFDAN, Livet er en morgengave", Halfdan Rasmussen-tekster
 • "BENNY, Livet er ikke det værste man har", Benny Andersen-tekster
 • "SØREN ELSKER KATINKA", Sigfred Pedersen tekster
 • "SMÆKKYS PH i tide og utide", Poul Henningsen-tekster
Nu genoptager de cabaretforestillingen, version 1 fra 1995, som de tidligere har turneret med stor succes, med den nye, version 2: "BELLMAN Elskov, vin & basfioler"

Bellmans frække, elegante, humoristiske og stemningsfulde viser har, naturligt nok, altid været elsket af os danskere.

I cabaret-forestillingen ELSKOV, VIN & BASFIOLER møder vi manden selv – den eminent ekvilibristiske og indfølende digter og entertainer Bellman.

Vi befinder os i 1700-tallets Stockholm og træder ind i Bellmans liv, dér hvor han er ved at skabe sit hovedværk Fredmans Epistler:
En samling viser, der giver et levende billede af et underklasse-bohemeliv, fyldt med hed elskov, masser af kølig vin og liflige strøg på basfiolen. Den skønne, ubekymrede tilværelse, selv om både tømmermænd og ‘manden med leen’ også danser med!

Bellman er optændt af euforisk skaberglæde og viserne sprøjter fra hans pen. Han optræder med viserne ved gode venners selskaber og alle er vilde med dem. Hurtigt får han en ambition om at skabe 100 af Fredmans viser og få dem udgivet… Men Bellman er en ægte boheme og livsnyder:
  Masser af venner, masser af god vin og masser af kvinder ender med masser af gæld… Måske den nyudråbte konge, som han har skrevet en hyldestsang til, kan hjælpe ham med gælden? Og hjælpe ham med at få viserne udgivet?
  Tiden går – og endelig en dag bliver han bedt om at optræde for kongen. Vild panik! Han må skrive nye viser, der ikke helt så åbenlyst handler om utæmmet elskov og druk. Men han har glemt sit instrument hos hende han overnattede hos (hvad pokker var det nu hun hed?) visen han skrev i går har han glemt i nattens vintåger og 4 kreditorer står og banker på døren …
  Får Bellman optrådt for kongen? Får han kongen til at støtte ham økonomisk? Når han de 100 viser – og ikke mindst: Når de at blive udgivet inden kongen bliver skudt på et maskebal og alt går i sort?

ELSKOV, VIN & BASFIOLER er et livsprojekt for de medvirkende.
I 1995 lavede de version 1, 20 år senere laver de nu version 2 og forhåbentlig er de i stand til at lave version 3 i 2035… Ikke bare den samme forestilling i kopi, men 3 livsfasers syn på et fantastisk digterværk.
Da forestillingen havde premiere i 1995 skrev pressen: ”Et mesterstykke” ”…sunget og foredraget på forbilledlig vis” ”…sangerens levende fortolkningsevne og gode stemme…” ”…spændende akkompagnementer” ”En dejlig oplevelse”. Da den nye version havde premiere i 2015 gav Frederiksborg Amtsavis den 4 stjerner.

ELSKOV, VIN & BASFIOLER er et livsprojekt for de medvirkende:
 • Allan Høier på sang og tale,
 • Kjeld Steffensen på cello/basfiol og
 • Allan Thorsgaard på guitar.
I 1995 lavede de version 1, 20 år senere laver de nu version 2 og forhåbentlig er de i stand til at lave version 3 i 2035… Ikke bare den samme forestilling i kopi, men 3 livsfasers syn på et fantastisk digterværk. Da forestillingen havde premiere i 1995 skrev pressen: ”Et mesterstykke” ”…sunget og foredraget på forbilledlig vis” ”…sangerens levende fortolkningsevne og gode stemme…” ”…spændende akkompagnementer” ”En dejlig oplevelse”

Se cabaret-forestillingen og få svarene !
Undervejs i forestillingen oplever vi naturligvis det Bellman skaber: De fantastiske viser med ynde, druk, dramatik, erotik og humor. Musikerne indgår som figurer fra Fredman-universet – i starten som modellérvoks i Bellmans hænder, efterhånden mere med deres eget liv og til sidst berusede og rebelske. Viserne fremføres på dansk og er iklædt nye, fantasifulde arrangementer.

Teater Optimis: Nyt initiativ fra OPTIMIS: "BELLMANBLOG"

Få et lille skud Bellman hver søndag !


Foreningen NORDEN oktober 2015

Norden nr.4 2015
Foreningen NORDENs blad oktober 2015 er landet i webredaktørens brevkasse. og det skulle ikke forbavse, om den meget snart kan ses på deres hjemmeside: Foreningen NORDEN

Bladet rummer flere artikler om nordisk samarbejde, således også på side 33: "Folkemødets dom: Vi skal have mere nordisk samarbejde".
En dom, der blev udtrykt ved sommerens folkemødet 2015 i Allinge på Bornholm.

Bladets store tema er: Litteratur i Norden. Dette sker med overskrifter som:
 • Litteratur på tværs af grænsen
 • En nordisk succes med over 100.000 deltagere
 • Ser gerne læseklubber i alle lokalafdelinger
 • Bibliotekerne - et folkeligt knudepunkt
 • Om de nordiske sprog i litteraturen
 • Når vi har læseklub er bogen i centrum
 • Fra politisk skandinavisme til kulturel nordisme
 • Fortællingen om Kung Byxlös - på svensk. Spændende skildring af Nordens Dronning Margrethe I
 • "Vulkanen Hekla er Islands dronning"
Og, sidst nævnt, men ikke mindre væsentlig, vort selskabs formand, forfatteren Søren Sørensens indlæg:

Norden nr.4 2015 p22 Norden nr.4 2015 p23


Bellman nu på Facebook

Randi Larsen, medlem i selskabets styrelse, har indleveret oplysninger.

Og ikke nok med det, Randi Larsen har også bragt Bellman på Facebook: Carl Michael Bellman 275 år

Randi Larsen er bosat 'hinsidan', idet hun underviser på Polhemskolans Gymnasium i Lund som dansklærer, med dansk som fremmedsprog.
Randi er god til at holde os opdaterede med tips om den svenske bellmanske verden og har netop sendt dette:

"Kære Bellman-venner!
Jeg har på Facebook fundet følgende informationer ... 
"Vad står det egentligen om Bellman och hans vänner djupt nere i Stadsarkivets arkivmagasin ? :
Under Bellmanveckan den 20-24 juli erbjuder Stockholms stadsarkiv exklusiva visningar (endast 10 personer per visning) med arkivarien, historikern och Bellmankännaren Mats Hayen. Kl 13, 14 och 15 varje dag under veckan. Pris 100 kr. Läs mer och boka din biljett på Stadsarkivets webbplats. Bellmanveckan avslutas med den stora Bellmandagen söndagen den 26 juli då Bellman firas i Kungsträdgården och vid Bellmansro på Djurgården.
Läs mer om den svenske Bellmandag på Par Bricole.

Randi Larsen informerer videre om Facebook-grupper for Bellman-interesserede:
- ... Der er mindst 3 af sådanne grupper - en almen om Bellman - en for det svenske Bellman-selskab og en tysk.
Jeg giver jer links til de grupper her, hvis I vil se hvordan de ser ud:

Carl Michael Bellman  - I denne gruppe kan man bl.a. se interessant information om et keglespil som kan beses i friluftsmuseet i gamla Linköping - et keglespil som omtales i FE 55

Bellmanssällskapet   - som er det svenske Bellman sällskaps facebookgruppe.
Hilsener fra Randi
Bellman i det gröna
Möt Bellman i det gröna

Selskabet Bellman i Danmarks ..

- altid meget velorienterede formand informerer sin styrelse.
Men glade budskaber skal gerne spredes, ligeså dette:

"Kære venner !

De litterära sällskapen i Sverige har netop udsendt litteraturtidningen Parnass nr. 2-3:
- med andre ord et særnummer i 275-året.

SBiD og den danske tradition er også genstand for en artikel.

Bladet kan bestilles via nettet. Jeg går ud fra at det findes i bibliotekssystemet også.
Mange interessante artikler om mange vinkler på forfatterskabet og dyrkelsen af det.

Venlig hilsen, Søren."


Andre aktualiteter
Bellman.dk bringer medlemsbladet læsbart:

"Meddelelser fra Selskabet BELLMAN I DANMARK"
Selskabet vil stadig udsende bladet pr. post til medlemskredsen, som en vigtig del af formålet.


Formanden skrev

"Under forberedelserne til årsmødet 2015 kom jeg i tanke om denne sang på FS 64-melodien, Ekosång til fjärilen.
Både Paris og Kobane gør den aktuel endnu en gang.  Den er lige så uhyggeligt aktuel nu som for 60 år siden, da Harry Martinson skrev den; dengang var det atomtruslen og prøvesprængningerne der inspirerede ham, nu er det nærmere på i en vis forstand". 

Fjäril tag vår sorg avdaga
i en tid av pansrat sår.
Låt din flykt vår tyngd förjaga
till den natt som återstår.
Locka junis ljusa skyar
till en skimrad härmning glad
som din yras glans förnyar
i en hårt förvandlad stad.

Vind som kammar våra ängar
som man kammar gråa hår,
skona ännu astarns sängar,
vårda ännu sommarns spår.
Där du rör dig rosor brista,
brinner sista vallmon ut,
lyfter flyktig i det sista
en pokal av sidenklut.

Medan onda dårars löje
bullrar sönder gröna år
fyller gravens bild med nöje
den som tyst sin vanmakt når.
Fjäril, lätta tyngdens anda,
läk det svårmod som förgör
medan tiden är tillhanda,
för morfidens vinge dör.

Gräsets siat jalusier
susande tillsammans slår
och ur kål och sellerier
höstens frusna snigel går;
släpar bort sig själv som börda
vid den multna dödens bud
i en mark där ängens dofter
flytt ur sommarns fallna skrud.

Låt din lyras ljud framklinga
härmad av en hänryckt dräng
som ur sena år vill svinga
ekot åter till din äng
som har sett din fjärils sommar
den du sänt åt skuggad sal
där ditt minne evigt blommar
i en hårt förvandlad dal.
FS 64 - Fjäriln vingad syns på Haga – og i sangbøgerne i et vist omfang:
Mindst 14 sange har vi registreret som båret af Bellmans melodi. Og det er bare de danske – og de trykte. I svensk litteratur dukker den naturligvis også op, bl.a. ikke uventet hos Evert Taube.

Men melodien kan også noget andet, Bellmans poetiske tema ligeså.

Det ser man hos nobelpristageren Harry Martinson (1904-1978).
Han indledte sin digtsamling fra 1958, Gräset i Thule, med en parafrase over sangen, og det endda med en direkte tiltale til sommerfuglen. For ikke at skrive ordet fjäril hver gang, varierer han det i str. 3 til morfiden – den blåvingede sydamerikanske sommerfugl der også pryder tropehaven i Randers.

For én gangs skyld er det en glødende politisk tekst.
Det er Bellmans versmønstre blevet brugt til før, også i forbindelse med 1864, og i 1950’erne var appellen til naturen og dens vingede væsner anvendelig til at protestere mod kaprustningen, atomprøvesprængningerne og miljø-ødelæggelserne, alt det der vil medføre at morfidens vinge dör. Utallige sommerfugle er allerede uddøde. Dem på øen Bikini i Stillehavet som de første. I 1950’erne delte mange digterens oplevelse af at leve i en tid af pansret sår.

Bellman omtaler i sin sang sefiren, vestenvinden,
- den der allerede hos de italienske klassikere er forårsbebuderen, som den også er det hos Blicher i Det er hvidt herude, hvor der står: "kom, sydvest, som frosten tvinger". Derfor hentes vinden også ind i Martinson og beder den vise naturen samme venlighed som når man kammar gråa hår.

I fjerde strofe er det efterårsblæsten han påkalder
- inden han til sidst når frem til Bellman selv med bønnen om at også i fremtiden kan unge fyre synge om det ekko man i Fjäriln vingad kan høre fra stenhuggerne på byggepladsen og fra skovhuggernes økser.

Også Bellman var politisk;
- hans kongesang er, som en forfatter har påvist, en erklæring om menneskelige rettigheder i et retfærdigt, velordnet samfund.


Hvis du, kære broder ikke er så velbevandret i vort brødrelands modersmål (- se, nu bliver det jo næsten familiært...) er der hjælp at hente, hvis du bevæger dig til Links, Svenska - Ordbøger.

Også udenfor selskabets rammer har Carl Michael Bellman sine ambassadører, eksempelvis:

Bellmantrioen

Bellman - trioen startede som duo i 1968, men blev udvidet til trio i 1969.
bellmantrioen.jpg
Bellmantrioen

Trioens første engagementer var i restaurant 'Hugos Vinkælder' i Køge, hvor den optrådte i forbindelse med nogle byvandringer, der fandt sin hyggelige afslutning i kælderen.
Senere har trioen spillet ved de mest forskelligartede arrangementer lige fra Internationale Kirkedage i Haslev til gadekoncerter i forbindelse med Nordiske Kulturdage i Finland.
Bellman - trioen har også spillet ved kongresser, fagforeningsmøder, grundlovsmøder og på politiske møder, konferencer, biblioteker samt naturligvis i utallige viseklubber, værtshuse og restauranter. Trioen har været på koncertturne for Musok og Ungdom, spillet for Kulturministeren og har medvirket i en enkelt gudstjeneste. Også skolekoncerter er i trioens aktivitetssfære, ligesom den spiller i egen café hver sommer under Næstved Festuge.
Bellman-trioens repertoire tager selvsagt sit udgangspunkt i Carl Michael Bellmans uforlignelige viser fra 1700-tallets Stockholm, men også andre ting spilles. Her kan nævnes danske digtere som Frank Jæger, Jes Trøst, Piet Hein og Halfdan Rasmussen - de to førstnævnte med trioens egen musik. Af trioens øvrige repertoire kan nævnes viser af Ulf Peder Olrog, Evert Taube, Tom Lehrer og gamle danske viser af ukendt oprindelse samt instrumentalmusik.
Bellman-trioen består af:
 • Jens Flint Larsen, sang og guitar
 • Poul Chr. Nielsen, fløjter.
 • Torben Jørgensen, bas.


birgitta_h_o.jpg
Birgitta Holst Olsson

Birgitta Holst Olsson

Komponist, musikpædagog og tekstforfatter. Her på siden kan du finde musikeksempler, samt benytte kontaktformularen hvis du har spørgsmål eller kommentarer.

Birgitta Holst Olsson eruddannet i Sverige og Danmark. I 1974 afsluttedes uddannelsen som musikpædagog fra det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Private studier i komposition, samt ved Musikhögskolan i Malmö (1998-1999). Ansat ved musikskoler og folkeskoler i Sverige og Danmark, samt til større projekter og musikstævner, som komponist, tekstforfatter og instruktør.


Bodil Heister

bodil.jpgBodil Heister.
Foto: Jens Alstrup
Komponist, kapelmester, musiker og skuespiller, er datter af civilingeniør Hans Malte Villebert Heister (17-01-1902 - 1984) og hustru lærer og kursusleder Margrethe Sofie Fog (06-01-1917 - 2004).

Bodil Heister er uddannet 1978 på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i klaver, harmonika og blokfløjte.
Hun bliver ofte brugt som studiemusiker med harmonika som instrument.
Bodil Heister har komponeret og spillet musik til en lang række teatre, kabaretter, tv, radio, revy og reklamer.
Hendes omfattende produktion består bl.a. af musik til DR's julekalender "Jul på slottet", sange, symfonisk musik og scenemusik (bl.a. børneoperaen "Det forjættede land" til Den Jyske Opera - og en TivoliSymfoni til Tivoli-Gardens jubilæum, som blev spillet i Koncertsalen.
Udover tv-vignetter, dokumentarfilm og biografreklamefilm har hun komponeret musik til novellefilmen "Tvangsindlæggelse". Hun har også komponeret kendingsmelodi til TV-avisen på DR med DR-Underholdningsorkester, som kørte over et år.
Hun har endvidere udgivet cd'er med egen musik bl.a. musik til H.C. Andersen-sange.
Bodil Heister virker desuden ofte som kapelmester ved forskellige danske teatre.
Fra 1994 dannede Bodil Heister fast duo med Ulrik Cold.
Bodil Heister underholder landet over, blandt andet med egne kompositioner til Bellmans Salmer i oversættelser af Ulrik Cold.

Kilde: Den Danske Filmdatabase


Teater OPTIMIS

optimis.jpgTeater OPTIMIS
Teater OPTIMIS kan i 2016 fejre deres 25-års jubilæum. Vi ønsker til lykke.
I de år, der er gået, har teatret turneret land og rige rundt med adskillige forestillinger, som:

 • "HALFDAN, Livet er en morgengave", Halfdan Rasmussen-tekster
 • "BENNY, Livet er ikke det værste man har", Benny Andersen-tekster
 • "SØREN ELSKER KATINKA", Sigfred Pedersen tekster
 • "SMÆKKYS PH i tide og utide", Poul Henningsen-tekster
Nu genoptager de cabaretforestillingen, version 1 fra 1995, som de tidligere har turneret med stor succes, med den nye, version 2:
"BELLMAN Elskov, vin & basfioler"

I 1995 lavede de version 1, 20 år senere laver de nu version 2 og forhåbentlig er de i stand til at lave version 3 i 2035.
Ikke bare den samme forestilling i kopi, men 3 livsfasers syn på et fantastisk digterværk.
Da forestillingen havde premiere skrev pressen:
”Et mesterstykke”   ”…sunget og foredraget på forbilledlig vis”   ”…sangerens levende fortolkningsevne og gode stemme…”   ”…spændende akkompagnementer”   ”En dejlig oplevelse”.

Da den nye version havde premiere i 2015 gav Frederiksborg Amtsavis den 4 stjerner og den har i øvrigt fået gode anmeldelser.

ELSKOV, VIN & BASFIOLER er et livsprojekt for de medvirkende:
 • Allan Høier, sanger/skuespiller
 • Kjeld Steffensen, cellist og performer
 • Allan Thorsgaard, guitarist og performer på guitar
 • Bo Skødebjerg, dramatiker og instruktør

Dorte J. Thorsen

dortethorsen.jpgDorte J. Thorsen

Da vi forhåbentlig får mere glæde af det nye bekendtskab, tillader vi os at bringe oplysning om Dorte, hentet fra:
"Kristeligt Dagblad, Hvem skriver":


" Dorte J. Thorsen. Fagredaktør religion.dk og kristendom.dk
Født 1969. Cand.scient. i kulturgeografi fra Københavns Universitet fra 1995.
Siden 1998 beskæftiget som freelancejournalist for flere forskellige danske medier, både trykte og elektroniske.
Derudover ansvarlig for en række PR-aktiviteter samt udvikler af flere hjemmesider, blandt andet Vor Frelsers Kirkes hjemmeside.
Dækker på Kristendom.dk især emner som højtider, traditioner, etik, moral og psykologi".

Dorte J. Thorsen gjorde os opmærksom på sig selv i forbindelse med en artikel 13. juli 2016 i Kristeligt Dagblads sektion kristendom.dk: "Visedigteren Bellmans epistler var brændevinsdryppende samfundssatire"

Samme sted bragtes 10. august 2016 hendes artikel "Svensk visedigter var udskældt af kirken, men elsket af folket".
Det skete i anledning af den traditionsrige Bellmandag på Sophienholm.

Dorte J. Thorsen, forfatter, redaktør, journalist, skribent og fagredaktør, er født i 1969 og uddannet kulturgeograf fra Københavns Universitet.
Hun har dog primært beskæftiget sig med journalistik og kommunikation for blandt andet Aller, Berlingske Lokalaviser og Kristeligt Dagblad, hvor hun stadig er fagredaktør på www.Kristendom.dk og www.Pilgrimsvandring.dk

I februar 2013 etablerede Dorte Danmarksbloggen, hvor hun blogger om Danmark, danskerne og danskheden. Om vigtigheden af at rummeligheden, fællesskabet og sammenhængskraften vender tilbage til det danske samfund.

Dorte skrev i flere år til skrivebordsskuffen, men vovede i 2011 springet med sin første bog "Glade Jul, dejlige Jul". Dorte er også medforfatter til Kristeligt Dagblads undervisningsbog om julen: "Historien om julen", som udkom i 2013. Flere bøger og kommunikations-initiativer er på vej og ventes at se dagens lys i 2014. På den private front er Dorte gift og mor til et barn. Hendes interesser spænder fra kunst og kultur som italiensk opera og moderne kunst over lange svømmeture til geocaching og mad over bål ved skov og strand.

Derudover er Dorte ganske svenskofil. Hun fejrer hvert år svenske højtider som Lucia og midsommer. De svenske skove og søer er det bedste sted for sjælen at finde ro, mener Dorte. Hendes yndlingsby er Stockholm. Hendes yndlingsforfattere er Astrid Lindgren (især "Rasmus på farten") og Selma Lagerlöf (især "Kristuslegender").

Dorte holder selvsagt meget af Bellman - og især Fredmans epistel no. 64 - den om "Fjäriln vingad syns på Haga".
Blandt yndlingsretterne er svenska köttbullar og svenske pølser og den søde jordbærdrik Festis, som kun kan købes i Sveas rige.
For som Dorte altid siger: Bara Sverige svenska Festis har.

Spændende Bellmanrelaterede artikler af Dorte J. Thorsen:

Visedigteren Bellmans epistler var brændevinsdryppende samfundssatire
Fra top til bund i 1700-tallets Stockholm: Læseværdig artikel af DORTE J. THORSEN 13. juli 2016 i Kristeligt Dagblad.
”Særligt stor var Bellmans interesse dog for dem, som faldt fra tinderne," fortæller musikeren og skuespilleren Thord Lindé, der af mange er udråbt som vor tids bedste Bellman-fortolker ..."

Fokus på Bellmans salmer Artikel i Kristeligt Dagblad af AAGE JØRGENSEN 26. september 2012 i Kristeligt Dagblad.

Besøg 5 smukke kirker i Stockholm Guide i Kristeligt Dagblad AF DORTE J. THORSEN 2. juli 2015

Græsk mytologi: Det apollinske og det dionysiske livssyn. Artikel i Kristeligt Dagblad AF BENEDICTE OSTERSEN 28. oktober 2013